Denne artikel udspringer af konferencen “Hvorfor er det vigtigt at synge” som blev afholdt i september 2010 i Aarhus med deltagere fra det danske sang- og undervisningsmiljø.
Ved en konference i september 2010 satte Den Jyske Sangskole fokus på at fremme sangen i Danmark.
”For at fremme sangen i Danmark har vi brug for at få sat ord på, hvorfor det er så vigtigt at synge, og at få indsamlet viden om hvor og hvordan vi skal sætte ind,” sagde Den Jyske Sangskoles kunstneriske leder, Mads Bille.
En ny interview-undersøgelse peger på, at sanglivet kræver bedre samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne, en indsats på folkeskole-området, og mod til at tænke i nye medier, muligheder og nyt repertoire.
Hvordan disse udfordringer skal mødes fremover, var noget af det, der blev debatteret på konferencen.
FIRE FOKUSOMRÅDER TIL DEBAT
Forud for konferencen havde Lars Stentoft lavet en interview-undersøgelse blandt sang-Danmarks aktører. Den viste, at fire af sangens største udfordringer i dag hedder at løfte niveauet i folkeskolen, at skabe bedre samarbejde mellem musik- og uddannelsesinstitutionerne, at blive bedre til at tænke i nye medier og muligheder – og at få diskuteret hvad vi egentlig skal synge, og hvad vi kan bruge den danske sangskat til i dag.
De fire fokusområder blev taget op ved en workshop undervejs, og resultatet blev et idékatalog til fremme af sangen i Danmark.
KONFERENCE SKRUEDE TIDEN FREM TIL 2020
Som baggrund for arbejdet med fremtidens sangarbejde, indledte musiker, debattør og ph.d. i musikvidenskab Henrik Marstal med et oplæg om fællessangskulturen i Danmark anno 2010, hvor han opfordrede til at nytænke fællessangen, finde nyt repertoire frem og fokusere mere på kulturen omkring at synge sammen end på de specifikke sange der synges.
Og derefter blev tiden ellers skruet frem til år 2020 da Michael Bojesen, der er chefdirigent for DR Pigekoret, og Mads Bille fra Den Jyske Sangskole kom med deres bud på henholdsvis et drømmebillede og et worst-case-scenario for dansk sang i år 2020.
STARTSKUDDET TIL PROCES
Ved konferencen havde Den Jyske Sangskole samlet en lang række personer fra det danske sang- og undervisningsmiljø for at indsamle en række gode argumenterne for, hvorfor det er vigtigt at synge. Svarene på dét spørgsmål markerer, ligesom konferencens øvrige diskussioner, startskuddet til en proces, hvor Den Jyske Sangskole fortsat vil indsamle viden om sangen i Danmark – og arbejde hen imod et endnu stærkere samarbejde mellem sangmiljøets interessenter og aktører.
At fremme sangen i Danmark kræver bedre samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne, en indsats på folkeskole-området, og mod til at tænke i nye medier, muligheder og nyt repertoire. Det var et par af pointerne, da Den Jyske Sangskole den 20. september 2010 samlede en lang række musikere, sang- og musiklærere, uddannelsesledere, debattører, forskere og ildsjæle til konference og debat. Her blev gjort status på sangens tilstand anno 2010 og samlet idéer til fremme af sangarbejdet fremover. Og først og fremmest blev der sat ord på, hvorfor det er så vigtigt at synge. ”Vi vil gerne sætte gang i en proces, der kan fremme sangen i Danmark,” indledte Den Jyske Sangskoles kunstneriske leder Mads Bille. ”Derfor har vi brug for at få sat ord på, hvorfor det er så vigtigt at synge, og at få indsamlet viden om hvor og hvordan vi skal sætte ind. Konferencen her skal være med til at sætte gang i den proces.”