Masterclass

Slider

Masterclass i Unge Stemmer

Masterclass i Unge Stemmer finder sted den 2.-4. marts 2018.

Hent program HER

 

Temaet er denne gang TRADITION OG FORNYELSE

Masterclass i Unge Stemmer henvender sig bredt til alle, der underviser (eller studerende der gerne vil undervise) børn og unge i sang og kor, såvel musiklærere i grundskolen, som dirigenter i kirker og musikskoler. Endnu engang er det lykkes os at samle en gruppe af utrolig kompetente undervisere med stor praksiserfaring. Vi tør derfor godt garantere at alle deltagere på Masterclassen vil komme hjem med nye spændende værktøjer til deres egen praksis. 

 

Priser for deltagelse:

 • Kursus uden overnatning: 2.000,-
 • Kursus med dobbeltværelse: 2.400,-
 • Kursus med enkeltværelse: 2.800,-

Halv pris for fuldtidsstuderende på konservatorier og musikvidenskab.

 

Ved Masterclass i Unge Stemmer 2018 deltager:

Erik Sommer

 • Afholder komponist/arrangør-værksted og leder fælles morgensang på Herning Bibliotek.
 • Erik Sommer er en af vores mest respekterede komponister og er repræsenteret med værker i mange sangbøger. Han er musikpædagog fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København og højskolelærer indtil 1989 på hhv. Silkeborg Højskole og Danebod Højskole, siden 1989 lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium & HF ved Lemvig i Vestjylland. Han har sideløbende virket som instruktør og lærer på kurser og stævner for både børn og voksne i kor, børnekor og sammenspil, efteruddannelseskurser for musiklærere m.v.

Walter Thompson

 • Dirigent på åbningskoncerten og afholder dirigentværksted hvor han introducerer teknikken og tanken bag systemet Soundpainting.
 • Walter Thompson har opnået international anerkendelse som komponist og som udvikler af soundpainting-systemet. Han er komponist, instruktør, dirigent m.m. og er oprindelig uddannet fra Berklee School of Music. Har komponeret værker til en række orkestre og dansere med udgangspunkt i soundpainting.

Kirsten Nielsen

 • Afholder workshop om børnerytmik i indskolingen.
 • Kirsten Nielsen underviser på Syddansk Musikkonservatorium i grundlæggende musikpædagogik og musikformidling. Hun står bag den nye uddannelse ”Brobygger – musikpædagog og musiker”. Er derudover instruktør, foredragsholder og forfatter til flere musikpædagogiske undervisningsmaterialer.

Andrea Krüger Holm

 • Afholder solosang/stemmetræning for kursister.
 • Andrea Krüger Holm er professionel sanger, sangpædagog og korleder. Hun er oprindeligt uddannet Cand. Mag. i Musikvidenskab og Dansk og har siden videreuddannet sig i sang, anvendt anatomi og stemmerehabilitering ud fra Anne Rosing-metoden. Hun er netop ved at færdiggøre kandidatuddannelsen i klassisk korledelse på Det Jyske Musikkonservatorium.
  Andrea har mange års erfaring med stemmetræning, kor og ensembler, blandt andet som dirigent for koret Koriosum, Musikstuderendes Kor, Jysk Akademisk Orkester og som kapelmester i teaterselskabet Pulchra Semper Veritas. For tiden underviser hun i sangerkropstræning og stemmerehabilitering hos Dansk Musiker Forbund, er sangkonsulent hos Sangkraft Aarhus og Den Jyske Sangskole og er tilknyttet talentsporet på Den Jyske Opera, Talent U. Hun har desuden sit eget firma, ReVoice, hvor hun arbejder med sangere og talere med stemmeproblemer.

Kristoffer Fynbo Thorning

 • Står for Brain breaks og gang i kroppen
 • Der er masser af snak om at børn og unge skal have brain breaks i løbet af lange skoledage. I stedet for at lade hjernen ‘stå stille’ introducerer Kristoffer, hvordan han arbejder med at få hele kroppen i gang og derved give andre dele af vores hjerne mere plads. Når vi arbejder med lege og icebreakers bruger vi nemlig hele kroppen og i forbindelse med samarbejde, grin, smil og empati. Vi får ‘strukket’ nogle andre af hjernens ‘muskler’ og oplever, at vi hurtigt kan finde fælles fodslag, morskab og end da opleve at komme i ‘flow’ sammen.

  Udgangspunktet er sange, rytmer og bevægelser der sat sammen i lege og små musikalske udfordringer skaber en god stemning i en gruppe og åbner mulighederne for at hver enkelt elev eller deltager har friheden til at kunne være med ud fra sit eget udgangspunkt - musikalsk, personligt og energimæssigt.

  Når de i de store karnevalstrupper i Rio De Janeiros farvellaer sætte de yngste musikere til at spille de hurtigste rytmer og underdelinger og de ældste og mest erfarne til at spille de få enkle slag på trommerne, er det en måde at imødegå og udnytte børns energi og måder at mærke verden på. I drenge og piger er der fuld gang i kroppens 16-dele og 32-dele og gennem icebreakers og lege kan man bruge denne resurse til at skabe musik, lære mere om hinanden og mærke efter hvordan man selv bliver på virket af gruppens energi.

Lars Møller

 • Afholder solosangs-værksteder, hvor han underviser unge solister fra Den Jyske Sangskole i sang, mens kursisterne overværer undervisningen.
 • Lars Møller har været en del af solistensemblet på Nationaltheater Mannheim siden 2007. Har der sunget titelrollen i Eugen Onegin, Figaro i Barberen i Sevilla, Marcello i La Bohème m.m. Det Kongelige Teater som Dr. Falke i Flagermusen og sang også Papageno i Tryllefløjten (2010). Var Sharpless i Madama Butterfly på Opera Hedeland 2013. Har bl.a. modtaget Sonning Musikfonds Rejselegat 2008, Aalborg Opera Pris 2009 og Aksel Schiøtz Prisen 2011. Har desuden omfattende koncertaktiviteter i ind- og udland.

Siri Myggen

 • Afholder workshop omring det at inkludere forskellige sangere og stemmetyper i korarbejdet.  
 • Hvordan kan vi få unge sangere til at være kreative medskabere af den musik vi laver. Det er noget, jeg har beskæftiget mig med på alle niveauer og med forskellige aldersgrupper. I kor/ensemble-arbejdet er æstetikken ofte stor egalitet, og det betyder at man skal arbejde med dirigentens anvisninger om, hvordan et stykke musik skal synges. Betyder det, at man skal gå på kompromis med ' sin egen lyd'? Hvordan levner det plads til at udvikle egen stemme? Vi forsøger at arbejde med ensemblesang på en måde, hvor der er mere plads til det enkelte udtryk og til personligheden i stemmerne.

Seneste tema: Sang som fællesskab

Temaet for Masterclass i Unge Stemmer er forskelligt fra år til år.
Masterclass 2017 havde temaet 'Sang som fællesskab'. I forskellige workshops og foredrag satte masterclass'en blandt andet fokus på, hvordan sang etablerer og styrker fællesskaber. Den traditionelle åbningskoncert var i den anledning erstattet med et fællessangsarrangement og foredrag ved højskoleforstander Jakob Bonderup, som fortalte om Højskolesangbogen. Se et lille uddrag af arrangementet her:

 

Hvorfor Masterclass i Unge Stemmer?

Masterclass-begrebet forbindes af de fleste med et format, hvor unge performere - sangere, instrumentalister og skuespillere - lærer af de gamle i faget. I Den Jyske Sangskoles årlige masterclass for Unge Stemmer handler det om undervisning og korledelse. Vores Masterclass henvender sig til alle, der arbejder med især børne- og ungdomskor, og som har lyst til at lære af dem, der ved allermest om netop dét.

Ved tidligere Masterclasses har deltagerne kunnet lære nyt om korledelse og unge stemmer af blandt andre Phillip Faber, Michael Bojesen, John Høybye, Susanne Wendt, Pia Boysen og Margrete Enevold. De har også kunnet overvære sangundervisning af børn ved blandt andre Gitta Maria Sjöberg, Jens Krogsgaard og David Lowe, og de har hørt foredrag af Ann E. Knudsen og Peter Vuust - og mange flere.

Sidst, men ikke mindst, fremhæver mange af deltagerne det faglige netværk, som man får udbygget og styrket når man tilbringer en lang weekend med kolleger og interessefæller fra hele landet.

Tidligere temaer

Den Jyske Sangskole har afholdt MasterClass i Unge Stemmer siden 2004.

Se masterclass-temaer fra tidligere år her:

Vi takker for støtten

Masterclass 2018 takker for støtte fra:

DR Pigekoret åbnede Masterclass 2016

Se uddrag af DR PigeKorets åbningskoncert i Herning Kirke. Efter koncerten blev chefdirigent Phillip Faber interviewet af Mads Bille omkring temaet "Korlederens værktøjskasse".

Få tilsendt program

Vi sender vores masterclass-program ud hvert år i november. Hvis du ønsker at komme på vores kontaktliste og få tilsendt programmet per email hvert år, kan du tilmelde dig her: 

Masterclass kontaktliste