Denne artikel udspringer af konferencen “Hvorfor er det vigtigt at synge” som blev afholdt i september 2010 i Aarhus med deltagere fra det danske sang- og undervisningsmiljø.


I 2020 KAN SANGEN VÆRE FORSVUNDET UD AF VORES HVERDAG

Ved Den Jyske Sangskoles konference den 20 september 2010 opstillede Mads Bille et worst case-scenario for sanglivet anno 2020 med glimt i øjet. Men baggrunden er alvorlig nok, mener han.
”Den traditionelle danske sangskat som levende kultur og national selvforståelse er ved at være tabt. I år 2020 kan sangen være forsvundet ud af vores hverdag, hvis ikke vi gør noget for at fremme sange nu,” sagde han ved konferencen.

”Den traditionelle danske sangskat som levende kultur og national selvforståelse er ved at gå tabt,” mener han.

”Som dirigent for Herning Kirkes Drengekor besøger jeg hvert år kommunens folkeskoler for at rekruttere sangere til koret. Og i år var der for første gang børn der hverken kendte ”I Østen stiger Solen op”, ”Jutlandia” eller de andre sange vi plejer at prøve. Der var ikke længere fem sange som alle børn kender. Det ser jeg som et tegn på, at forståelsen af fællessang har ændret sig, og at sangen ikke længere er en del af dagligdagen for børnene på samme måde som før.”


SANG IKKE LÆNGERE ET ANLIGGENDE FOR SAMFUNDET

Nogle af de farer for sangen i Danmark Mads Bille ser i dag er, at sangen ikke længere er en del af dagligdagen, men i stigende grad bliver henvist til events og talentshows, samt at arbejdet for sangen er lagt i hænderne på ildsjæle, der ganske vist giver alt for deres projekt, men kæmper en ensom kamp: Sang er ikke et anliggende for samfundet i samme grad som tidligere. ”Hvis det fortsætter på denne måde, kan mit worst-case scenario blive en realitet,” advarede han.

Ved Den Jyske Sangskoles konference i september 2010 havde Mads Bille påtaget sig opgaven at tegne et worst case–scenario for den danske sang anno 2020. Han serverede den dystre fremtid med glimt i øjet. Men understregede at sagen er alvorlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.