Kulturspirerne

Kulturspirerne

Kulturspirerne

KulturSpirerne var et projekt for daginstitutioner i Midt- og Vestjylland i perioden 2016-19. De 3-5-årige fik lov at opleve sang, ballet, rytmik, musikdramatik og billedkunst, mens personalet blev introduceret til gode metoder til arbejdet med de forskellige kunstarter.

KulturSpirerne udviklede en anbefalelsesværdig online værktøjskasse til alle, der vil have inspiration og ideer til at arbejde med forskellige kunstarter i børnehøjde: https://kulturspirerne.dk/

Kulturaftaleprojekt

Kulturspirerne opstod som en del af Kulturaftalen for Region Midt- og Vestjylland i (2015) 2016-2019. Alle syv kommuner bag kulturaftalen (Herning, Ikast-Brande, Holstebro, Skive, Ringkøbing, Lemvig og Struer) var med i det regionale projekt med flere daginstitutioner. Den Jyske Sangskole var projektejer og de deltagende samarbejdspartnere i projektet er:

-        Ikast-Brande Musikskole

-        Det Kgl. Teaters Balletskole i Holstebro

-        Herning Billedskole

-        Operaen i Midten

-        Tryllestaven Tarm

-        Den Jyske Sangskole

Nysgerrige udøvere som formål

Målet med projekt ”KulturSpirerne” var at pirre børns nysgerrighed efter kulturoplevelser og lyst til selv at blive udøvere ved at fremme deres kreativitet og bevidsthed om kunst og kultur. Samtidig blev børnenes evne til at udtrykke sig med stemme, krop, instrumenter og billeder styrket. Børnene opnåede basiskundskaber inden for forskellige kunstneriske felter og oplevede, hvordan kunstarterne spillede sammen.

Projektet var med til at belyse, hvilken betydning det tidlige møde med kunsten har for børns udvikling, og hvilke modeller og metoder, der virker. Dette fremgår af projektets værktøjskasse, hjemmesiden kulturspirerne.dk, hvor små film viser metoder, reflekterer over metoder og afdækker det gode samarbejde mellem de samarbejdende kulturinstitutioner.

Den primære målgruppe er førskolebørn i alderen 2,9 til 5,3 år.

Fakta

I alt har KulturSpirerne fra 2016-2019 resulteret i 33 projektforløb i børnehaver fra de 7 kommuner. Heraf er 11 børnehaver gengangere, dvs. de har deltaget i KulturSpirerne i to år. Dvs. 22 ’unikke’ børnehaver har deltaget i KulturSpirerne. Ifølge en gennemsnitberegning har 660 børnehavebørn og 132 pædagoger deltaget i KulturSpirerne.