VISIONER. MÅL. STRATEGISK ARBEJDE.

Det var nogle af de ord der røg ud over talerstolen i sponsorloungen på SAS Arena i Herning, da Den Jyske Sangskole i 2008 holdt konference om talentpleje med både sangeksperter og sportsfolk på talerlisten.

”Vi kan lære en masse af sporten. Sporten er 20-25 år foran musikken i forhold til at turde melde åbent ud om forskellen på bredde og elite,” lød det fra Giordano Bellincampi, dengang formand for Kunstrådets Musikudvalg, chef for Den Jyske Opera og en af dagens oplægsholdere. Bellincampi mener, at musiklivet længe har haft berøringsangst overfor strategisk elitearbejde.

Så han lyttede godt efter, da Michael Andersen i sin rolle som direktør for Team Danmark, fortalte om, hvordan sportsmiljøet arbejder med de unge talenter.
”I sportens verden er der én ting på dagsordenen: Talentudvikling,” sagde Michael Andersen. ”Og her er det, som altid i sport, resultater og vindermentalitet der tæller.”

Men selv om medaljerne er det altafgørende succeskriterium, sætter Team Danmark både mål for det enkelte talents resultater og udvikling.

”Det er vigtigt at have blik for både konkurrencer og hverdag,” mener Michael Andersen.
”Det handler om at sætte sig mål i dagligdagen, og skabe et miljø, der giver talenterne lyst til at træne. Og som ledere må man aldrig forfalde til blot at tænke ’drift’. Vi skal altid være i udvikling.”

STORE ATTRAKTIVE MÅL

Et af de steder, hvor man arbejder på at udvikle sportstalenter er i FC Midtjylland. Derfor var også Claus Steinlein, direktør for FC Midtjyllands Fodboldakademi, på talerstolen til talentkonferencen.

Claus Steinleins mantra i opbygningen af fodboldakademiet, der så dagens lys i 2004, har hele vejen været ”store attraktive mål.”

En af visionerne er, at 70% af A-truppens spillere i 2011 har en baggrund på akademiet – i dag er det 50%. En anden vision lyder, at FC Midtjylland i 2010 har to spillere med til VM i Sydafrika.

”Man skal sgu tro på det!,” lød det fra Claus Steinlein.

”Det er det vi mener er allervigtigst, både i opbygningen af klubben, og af det enkelte talent: Store attraktive mål!”

MÅL I MUSIKSKOLEN

Netop de store målsætninger, er noget der mangler inden for musikken, mener Giordano Bellincampi.

”Både den enkelte elev og skolen skal turde sætte sig nogle mål. For eksempel kan en musikskole have som mål, at et bestemt antal af skolens elever ender på operascenerne eller i symfoniorkestrene,” foreslår han.

Et par indvendinger fra salen lød, om ikke der netop er andre kvaliteter i musik end medaljejagt. Og hvad med de unge, der ikke har evner til at ’nå stjernerne’?

Giordano Bellincampi er enig i, at musikken har mange andre værdier end det der kan måles og vejes.

”Musik er meget andet end træning og teknik,” siger han.

”Men jeg mener alligevel at sport og musik er sammenligneligt. For en god teknik, der kun kan opnås gennem træning, er forudsætningen for både den fremragende musiker og den fremragende sportsudøver.”

Giordano Bellincampi mener, at musikere og sangere har tendens til at opleve passionen for musik som et kald og indtage en lidt ydmyg rolle som kunstnere.

”Vi må endelig ikke glemme passionen for musik i jagten på resultater,” siger han.

”Passion er noget af det allervigtigste – både for de udøvende musikere, og for trænere og korledere. Men vi kan lære af sportens skarpe visioner og fokus på, hvilke strategier der skal til for at nå vores mål.”

Giordano Bellincampi mener ikke, at det vil gå ud over bredden at sætte større fokus på eliten.

”Hvis sang og musik får større prestige gennem elitearbejde, vil det tværtimod give bredden bedre forhold – for eksempel ved at sætte større fokus på musikskolerne,” mener han, og slutter med et smil og et sportsudtryk:

”Jeg tror ikke på defensivt spil.”